U izdanju Matice hrvatske Ogranak Čakovec i uz epidemiološke mjere bit će održana promocija knjige našeg novog člana UHAH-a - Đure Bela iz Međimurja...
Kajforizmi korice
Poštovani,
srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige Spameten zapišuvle - Kajforizmi, Đure Bela, koje će se održati 27. siječnja 2021. (srijeda) u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu (Park Rudolfa Kropeka 2, Čakovec), u 11 sati.
 
 

Do 15. siječnja 2021. Povjerenstvo UHAH-a je zaprimilo ukupno jedanaest knjiga hrvatskih aforista i humorista, članova Udruge koji zadovoljavaju propozicije natječaja, a to su sljedeći autori i knjige: Veseljko Vidović „Život je smisao“, Ivan Bradvica „Ono nešto“, Ante Spajić „Pored Jadra izvor nepresušni“, Milan Rupčić „Gluho doba“, Ivo Mijo Andrić „Aforizmi i slobodne misli“, Savo Ilić „Aforizmi & ježeve bodlje“, Tomislav Supek „Hrvatska zanovijetanja 7“, Velimir Matutinović „Raskršća i usmjerenja“, Josip Grgić „Sidro razuma i smijeha“, Valentin Ćorić „Aforizmi za hladne glave“ te Marinko Mijović „Politički vjetrovi“. Sve knjige koje su ušle u konkurenciju objavljene su u prošloj godini.

Članovi komisije u sastavu: prof. Josip Balaško, prof. Jandre Drmić i Abdurahman Halilović odlučili su i odabrali najbolju aforističnu i humorističnu knjigu 2020.-e godine. Radi se o knjizi Hrvatska zanovijetanja 7 doajena hrvatskog aforizma Tomislava Supeka. Čestitke prvonagrađenom autoru kojemu će priznanje biti uručeno na sljedećoj Godišnjoj skupštini UHAH-a, odnosno ako epidemiološke mjere budu zahtijevale drugačije, isto će mu se poslati poštom.

Povjerenstvo natječaja

 Supek Hrvatska zanovijetanja 7

Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART ove je godine uspješno organizirala ReArt festival 2020. u ljetnom izdanju te najavljuje i svoje zimsko izdanje. Kako je trenutna epidemiološka situacija nepogodna za održavanje božićnog izdanja uživo, odlučilo se ipak ga ostvariti online! Božićno izdanje ReArt festivala održati će se online od 11. do 20. prosinca 2020. na društvenim mrežama i blogovima ReArt festivala te Vas pozivamo da pratite i sudjelujete u ReArtovoj kreativnosti!

ReArt festival predstavlja mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca na kojem se može vidjeti stvaranje i razvoj urbane kulture. Festival stvara platformu za umjetnost, približava publiku umjetnicima, kreativcima daje mogućnost predstavljanja te promiče kulturu recikliranja. Festival promovira lokalne umjetnike i kreativce te se vodi motom „Misli globalno kupuj lokalno“ potičući „uradi sam“ kulturu.

Online izdanje festivala koncipirano je na način da će predstaviti kreativan sajam kroz izlagače iz raznih grana primijenjenih umjetnosti kao što su nakit, igračke, časopisi male naknade, dizajnirana odjeća, biljna kozmetika ili razni uporabni i ukrasni predmeti. Predstaviti će i razne umjetnike u smjerovima slikarstva, ilustracije ili grafike te na taj način stvoriti ReArtovu platformu za umjetnost i online. Među 28 izlagača svoje je mjesto pronašao i naš autorski prvijenac - humoristično-satirički e-magazin "Uh!Aha", koji će službeno biti predstavljen pred kraj festivala.

(izvor: http://reartfestival.blogspot.com/2020/12/reart-festival-bozicno-izdanje-online.html )

Reart izlagaci 2020  reartfestival4 

U pomanjkanju životnog prostora, to jest stalnih humorističkih listova u Hrvatskoj gdje bi aforisti mogli objavljivati svoje radove, hrvatski aforizam živi po društvenim mrežama te je – aforistički paradoksalno – priznatiji u inozemstvu nego u Hrvatskoj! Svjedoči o tome i činjenica da u dvije dosadašnje opsežne Antologije hrvatskog humora (objavljene u Zagrebu 1975. i 1999. godine) niti jedan aforizam nije uvršten, iako su ga pisali brojni autori, od začinjavaca Marulića i Držića pa do naših dana. Aforist Mladen Vuković je priredio prvu Antologiju hrvatskog aforizma, tiskanu u Mostaru 1993. godine, ali je cijela naklada planula preko noći – ratna granata s istoka Mostara pogodila je tiskaru i sve je otišlo u pepeo. Dio izbora iz tog Vukovićeva rukopisa na makedonski je jezik preveo Vasil Tolevski i objavio u dvotomnoj dvojezičnoj Antologiji balkanskog aforizma / Antologija na balkanskiot aforizam (Alma, Beograd, 2012.), u kojoj su zastupljeni autori iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Grčke, Rumunjske i Bugarske.

I mala nakladnička kuća Focus iz Petroşana u Rumunjskoj objavila je 2013. mali izbor suvremenoga hrvatskog aforizma Aforismul Croat Contemporan sastavljača Mladena Vukovića, s kratkim predgovorom antologiji koja kronološkim redom donosi ukupno 55 aforista i to od Vesne Parun (1922-2010) do najmlađeg uvrštenog suvremenika Mira Radalja (1966.). Aforizme su na rumunjski jezik preveli, što je kod tih sintagmatskih jezgrovitih tvorbi koje se igraju stilskim figurama neočekivanih semantičkih polja iznimno zahtjevno, rumunjski satiričari Goran Mrakić i Valeriu Butulescu, koji je napisao i pogovor knjizi. Naslovnicu antologije krasi karikatura Nikole Listeša. Dvojezični rumunjsko/hrvatski izbor misli hrvatskih autora može se naći i na internetskoj stranici www.citatopedia.ro,  a na web adresi http://violinne.com/Ebook/Ebook_Croat/ se može listati 232 stranice e-book izdanja te antologije s umetnutim fotografijama aforista.

Ove godine izbor suvremenoga hrvatskog aforizma na ruski je jezik preveo istaknuti ruski humorist Vladimir Judovič Šojher (Владимир Шойхер, rođen 1948. u Moskvi), autor brojnih knjiga izbora ruskih i svjetskih aforista i narodnih poslovica, a na svojim internetskim stranicama https://www.aphorism.ru i

http://shoyher.narod.ru predstavio je čak 3800 svjetskih autora od kojih 3000 ima posebne aforističke portrete s fotografijama. Na tim stranicama ovih su dana objavljeni i hrvatski autori, jer je Šojher iz šireg izbora odabrao one aforizme koji i nakon prijevoda na ruski jezik ne gube svoj satirički ubod i humoristički naboj, a svoj će prevoditeljski napor i nastaviti, možda na koncu osvane i tiskana knjiga hrvatskih najkraćih satiričkih misli. Do tada, na ovoj stranici Udruge hrvatskih aforista i humorista objavljujemo digitalnu dvojezičnu verziju te Antologije u PDF formatu, u kojoj je uvršten 71 autor, od Vesne Parun (1922-2010) do najmlađega Dražena Jergovića (1980.).

Za hrvatski aforizam se zainteresirala i pjesnikinja Olga Lalić-Krowicka, rođena 1980. godine u Šibeniku, poljsko-srpskog podrijetla, koja živi u poljskom gradu Dukli, koja je već prevela nekoliko knjiga srpskih autora na jezik koji je iznjedrio najpoznatijega svjetskog aforista Stanisława Jerzyja Leca pa poželimo da se uz njezinu pomoć hrvatski aforizam približi i poljskim čitateljima.

Neobjavljenu antologiju možete prelistati ovdje: Antologija hrvatskih aforista na ruskom jeziku

Antologija hrvatskog aforizma na ruskom

 

Povjerenstvo UHAH-a poziva sve autore (vrijedi isključivo za članove Udruge) koji su u 2020. godini objavili knjigu aforizama i drugih kraćih humoristično-satiričkih vrsta da svoje knjige u digitalnom formatu pošalju na e-mail Udruge Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. zaključno s 15. siječnja 2021.

Članovi komisije u tročlanom sastavu (prof. Josip Balaško, prof. Jandre Drmić i Abdurahman Halilović) odlučit će i do Skupštine UHAH-a krajem veljače 2021. odabrati "najbolju aforističnu i humorističnu knjigu godine".

Također, ukoliko šaljete knjige u papirnatom obliku poštom, u tom slučaju dostavljate tri primjerka na adresu tajnika Udruge: Miroslav Vukmanić, Topoljska 14a, 10255 Donji Stupnik.

Unaprijed se zahvaljujemo svima na sudjelovanju u natječaju. Sretno!

 

Dosad su na natječaj pristigle sljedeće knjige:

1. Veseljko Vidović: ŽIVOT JE SMISAO

2. Ivan Bradvica: ONO NEŠTO

3. Ante Spajić: PORED JADRA IZVOR NEPRESUŠNI

4. Milan Rupčić: GLUHO DOBA

5. Ivo Mijo Andrić: AFORIZMI I SLOBODNE MISLI

6. Savo Ilić: AFORIZMI & JEŽEVE BODLJE

7. Vid Barić: FIUMANSKI, OPET LAŽEŠ (nije u konkurenciji!)

 8. Tomislav Supek: HRVATSKA ZANOVIJETANJA 7

9. Dan Šercar: TAMNA TVAR - DAN TZE (nije u konkurenciji!)

10. Velimir Matutinović: RASKRŠĆA I USMJERENJA

11. Josip Grgić: SIDRO RAZUMA I SMIJEHA

12. Valentin Ćorić: AFORIZMI ZA HLADNE GLAVE

 13. Marinko Mijović: POLITIČKI VJETROVI

 

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com