Tomislav Supek

(Ilok, 1939.  Zagreb, 2023.)

Tomislav Supek završio je svoj zemaljski hod, ostavivši iza sebe duboku brazdu. Bio je jedan od najposebnijih ljudi koje ste mogli upoznati! To se odnosi i na njegovu obitelj — od najstarijih do najmlađih. Potekao je iz naroda, u svojem rodnom Iloku čije je starine cijenio i čije je tamburice rado slušao, vinuvši se u najviše visine u poslovnom i u književnom smislu.

Jedan je od predlagatelja, osnivača i podupiratelja Udruge hrvatskih aforista i humorista, i njezin počasni predsjednik, čijim se godišnjim Zbornicima najviše radovao, posebice gledajući kako stasaju mladi aforisti. Njegov dom na Jarunu bio je stjecište ponajboljih hrvatskih aforista. Organizirao je predstavljanja aforističkih izdanja u najljepšim zagrebačkim knjižnicama, i u knjižnicama po cijeloj zemlji, u kojima je okupljao ljubitelje lijepe riječi. Bio je jedan od stupova nosača hrvatske aforistike.

Od studentskih dana družio se s najboljim hrvatskim aforistima, stvarajući vlastite dubokoumne aforističke uratke i objavljujući ih u ondašnjim časopisima. U poznijim godinama života stvarao je još i više, pretočivši svoje radove u dvanaest knjiga. Surađivao je s dnevnim listovima, tjednim časopisima te u radijskim emisijama. Dobitnik je uglednih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada za ovu najtežu književnu vrstu, aforizme ili domišljaje — sâm vrhunac književnosti.

Miroslav Vukmanić

supek knjige   supek umro 2592023

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com