savo ilic2

Pod kraj travnja 2021. godine ovaj svijet napustio je sjajan čovjek, pisac, aforističar, ljubitelj lijepe riječi, svestrani aktivist i neumorni šetač pulskim krajobrazima – Savo Ilić. Otišao je tiho i samozatajno, baš onako kako je živio od najranijeg djetinjstva do poznih godina svoga bogatog i sadržajnog životnog vijeka.

         Savo Ilić rođen je 1932. godine u selu Potpeć koje se nalazi na razmeđi općina Tuzla i Srebrenik. Tu je učinio prve korake, progovorio, svladao tajne bukvara, osjetio važnost matematike i zapamtio prve pjesme naših pjesnika i mudre narodne izreke i umotvorine.

         Kasnije se otisnuo na škole u Tuzli i Pravni fakultet u Zagrebu, da bi u gradu soli i uglja stekao mirovinu radeći odgovorne društvene, privredne i državne poslove. Tu je zaradio i šest premosnica na osjetljivom srcu bosanskom, ne štedeći se u poslu i ne izbjegavajući druge obaveze koje su se pred njega postavljale. Za svoj veliki doprinos primio je brojne državne i društvene nagrade, priznanja i odlikovanja.

         Pod kraj rata u BiH sa suprugom Ljubicom, rođenom u Pojatnu kod Zaprešića, odselio je iz Tuzle za Pulu, gdje je nastavio intenzivne umirovljeničke aktivnosti. Tu je najprije pokrenuo osnivanje rekreacijske udruge KRUPP, koja je propagirala i provodila pješačenje u prirodi kao najkraći put do dobrog i stabilnog zdravlja. Usput se vratio svojim mladalačkim ljubavima – čitanju i pisanju. Bio je stalni posjetitelj pulske gradske biblioteke i neumorni zapisivač svega što bi koristilo sadašnjim i budućim naraštajima.

         Rezultati toga strpljivog i sistematičnog rada bile su brojne knjige s područja rekreacije, humora, aforistike, proze i poezije potpisane njegovim imenom. Riječ je o autorskim i priređivačkim djelima koja afirmiraju pješačenje u prirodi kao važnu sastavnicu čovjekovog zdravlja te prirodu kao mjestu lijepog i prosperitetnog života. Savo je bio prirodoslovac koji je volio i poštovao perivoje, šume, rijeke, more, zelene livade i mirisno cvijeće. U tome je pronalazio smisao života i radovao se svakoj novoj šetnji stazama na kojima se diše punim plućima i osjećaju boje i zvuci prekrasne prirode.

         U tom ozračju djelovao je sve do svoje smrti koja je došla iznenada nakon doživljenog moždanog udara. Srčane udare i predinfarktna stanja preživio je prije i za vrijeme rata, ali moždana kap bila je jača od svih nevera i bonaca koje su ga za života pratile. Tako se ugasio stvaralac koji je volio dobru pjesmu, duhovitu priču, ovaj svijet i ljude s kojima se družio i u dobru i u zlu, vjerujući da su pravda i dobrota ispred svega što postoji. Iza njega su ostale brojne knjige i sjećanje na dobrog i dragog čovjeka koji je ostavio dubok trag, kako u prirodi kojom je neumorno hodio, tako i u društvu za čiju se dobrobit cijeloga života borio.

         Hvala ti za sve to dragi moj prijatelju i zemljače, Savo Iliću. Neka tvoj duh i dalje šeta prostranstvima našeg planeta i kozmosa kojem si se od rođenja divio.

 

                                                                           Ivo Mijo Andrić

 

Evo nekoliko Savinih aforizama:

Kod nas možete dobro proći samo ako ste u prolazu.

Ispiranje mozga našem narodu nije težak posao.

Ako ne nađe bogataša, udavača će se udati iz ljubavi.

Više se cijene oni sa dubokim džepom, nego oni sa dubokim mislima.

Nekad smo dobro živjeli u jednoumlju. Danas još bolje živimo u maloumlju.

Ne zna se tko su veće neznalice, birači ili izabrani.

Ako je čistoća pola zdravlja, mi živimo u drugoj polovini.

Naša djeca će teško vraćati kredite, koje smo mi s lakoćom podizali.

Vlasti će i beskućnicima uvesti komunalnu naknadu.

Visok mortalitet dobro dođe jedino mirovinskim fondovima.

Zbog pandemije, i ljubav treba voditi na distanci.

Neke članice očekuju da ih NATO zaštiti i od korona virusa.

Dalje stezanje kaiša moguće je samo oko vrata.

Misli svojom glavom i dobro slušaj šta ti šef govori.

Političari nam svašta nude, pa bi mogli preći u nudizam.

Oni koji guraju druge na dole, obično doguraju visoko gore.

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com