Dragi prijatelji, 

pozivam vas da pogledate novo napravljeni dokumentarni film o Otu Reisingeru koji će se prikazati na HTV1 u ponedjeljak 8.3.2021. u 20:10 sati.

Ovdje možete pogledati najavu filma.

https://vimeo.com/509927887

Opis:
Do prije 20-tak godina ime Ota Reisingera je bilo opće mjesto svakodnevice: njegove karikature s likom Pere, Perine žene Klare i njihova sina Štefeka, svaki dan su krasile stranice Vjesnika. No, vrijeme je prolazilo, gospon Oto je otišao u penziju, s njim je polako odlazilo i doba masovnog čitanja novina i svakodnevne karikature u njima... a njegov junak Pero preselio se u arhive i u povijest karikature.
Reisingerova iscrtana povijest svakodnevice više govori od mnogih dokumenata, njegova karikatura je bila naša stvarnost prije šezdesetak godina kao što je i danas.  Njegova publika često je nadilazila brojku od nekoliko stotina tisuća čitatelja ondašnjeg Vjesnika. Oto Reisinger portretist je društvene zajednice. Njegovi su crteži – pretpostavlja se da ih je oko 30 000 – prikazivali zajednicu u njenim najkarakterističnijim, a opet sasvim osobnim, individualiziranim, okolnostima.
Izniman dar zapažanja, poznavanje psihe i sposobnost uživljavanja u karakter pojedinca iznimna je Reisingerova kvaliteta. Kad bismo na ulici tražili nekog tko bi trebao predstavljati prosječnog čovjeka ne bi ga bilo moguće pronaći jer je svaki čovjek toliko posebno biće s posebnim karakteristikama da nikako ne može biti prosječan. No prosječnog čovjeka je moguće zamisliti i nacrtati. I upravo takav čovjek u svojsvojoj punoći živi u Reisingerovim crtežima. To je lik koji nije nitko od nas, a svi u njemu prepoznajemo dio sebe i dijelimo sličnu sudbinu. 

Srdačno,

Tomo Supek

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com