Završen je Natječaj "Ivan Haramija HANS" za najhumorističniji potpis ispod Hansove karikature <Žejen lagev>.

U razdoblju od 1. travnja do 31. listopada 2020. godine na međunarodni nagradni natječaj moglo se putem e-mailova ili SMS-om prijaviti do dva prijedloga teksta/komentara/dijaloga (po autoru) koji pobliže opisuju situaciju na karikaturi. Bilo je mnogo zanimljivih ideja, od kojih je povjerenstvo izabralo 5 najdomišljatijih i najkonciznijih radova, uvažavajući prvenstveno jezični stil, gramatiku, podneblje i aktualni trenutak. Tekstovi na kajkavskom dijalektu su imali blagu prednost, ali nisu bili presudni u odabiru.

Ukupno se prijavilo 28 natjecatelja iz četiri države (25 iz Hrvatske te po jedan iz Crne Gore, BiH i Srbije) s ukupno 48 prijedloga, među kojima je bila nekolicina sličnih. Od aforizama, pouka, šaljivih dijaloga, epigrama, poetskih mudrosti, aludirajući mahom na vino, berbu, Diogena, koronavirus, dezinficijense i sl.

Natječaj su raspisali Udruga hrvatskih aforista i humorista (UHAH) te magazin "Uh!Aha" na ideju prof. Josipa Balaškog - uvaženog književnika, profesora i aforista, koji nesebično ustupa prvonagrađenom s natječaja Hansovu originalnu karikaturu "Žejen lagev" (iliti "Žedna bačva").

Natječaj se redovito objavljivao na poleđini magazina "Uh!Aha" od broja 6 do broja 11. Također, za natječaj su svi zainteresirani mogli saznati i na portalima culturenet.hr te sipakrs.blogspot.com:

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=100739

http://sipakrs.blogspot.com/2020/10/poziv-na-konkurs-ivan-haramija-hans.html

Svaki od trojice povjerenika natječaja je nakon razmotrenih svih pristiglih prijedloga na e-mailove UHAH-a i magazina "Uh!Aha" u uži izbor uvrstio po 5 prijedloga koji su bodovani na način da je onaj prvoplasirani dobio 5 bodova, a petoplasirani 1 bod. Ukupni zbir sve tri rang liste polučio je konačne rezultate natječaja koji glase:

1. mjesto: "Zagorec v karanteni" (9 bodova)

2. mjesto: "Slavim useljenje u novi stan!" (7 bodova)

3. mjesto dijele: "Nastavite li tako gospon Diogeneš, nadmašit` ćete sve ono što su popili francuski pjesnici u 19., američki književnici u 20. i hrvatski humoristi u 21. stoljeću." odnosno "Diogene, još si jednega spi, morti najdeš čoveka!" (5 bodova)

4. mjesto dijele: "U vinu je istina, a u buretu skrovište" odnosno "Tajni "Klub" diplomata" (4 boda)

5. mjesto: "Alkohol mi je veliki neprijatelj, ali nije dobro uvijek bježati od neprijatelja." (3 boda)

Čestitke dobitnicima!

Detaljni popis prvonagrađenih bit će objavljen u 12. broju magazina "Uh!Aha", a nagrade će im biti poslane poštom.

Povjerenstvo natječaja

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com