Zlatni rez

 

Tomislav SupekOsnivačka skupština Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) održana je krajem 2017. godine. Odmah po osnivanju Udruge, predložio sam izdavanje Zbornika aforizama svih osnivača-članova i dužnosnika Udruge. Obećao sam i da ću za ovu prvu tiskovinu naše Udruge nastojati pronaći sponzore. Svi su to prihvatili i podržali! Predložili smo i uredništvo: Josip Balaško, Dragutin Lončar, Tomislav Supek, Miroslav Vukmanić i Mladen Vuković. Josip Balaško se dragovoljno prihvatio zahtjevnog posla da od nekoliko tisuća aforizaa dvadeset i četvero članova Udruge pripremi širi izbor za svakog autora. Građu mu je osigurao Miroslav Vukmanić iz svoje bogate zbirke knjiga aforizama. Sve što je učinjeno pomoglo je Uredništvu da smanji izbor na aforizme predstavljene u ovoj knjizi naslova 'Zlatni rez'.

Pri odabiru aforizama rukovodili smo se pravilom da aforizmi vrijede ako na originalan način humoristički spajaju misaono i estetsko, ljepotu stila i višeslojno značenje u paradoksu, metafori i razvedenosti asocijacija. Dinamički potencijal aforizma jest motiviranje čitatelja na kritički odnos prema postojećim devijacijama kod pojedinaca ili u društvu a aforizam ih oblači u književno i humorističko odijelo. Da, on to može jer, prema Martinu Keselu: "Pravi aforizam je svemir u kaplji vode." Svi radovi u ovoj knjizi prošli su gust filter i objavljeno je samo ono krupno. Neka sami aforizmi govore o svojim autorima.

 

Ako se čitajući ove aforizme razvedrite i ako vas oni potaknu na razmišljanje, bit će nam drago. To bi značilo da smo vas uspjeli barem malo usrećiti, jer sreća se mjeri ljudskim osmjesima.

Ovaj zbornik nije vaga za mjerenje kvalitete i snage autora, nego pokazatelj koji olakšava upoznavanje sa suvremenom hrvatskom aforistikom.

Nadam se da će nakon čitanja 'Zlatnog reza' svaki istinski ljubitelj humora i aforistike moći zaključiti kako je u Hrvatskoj ta kratka forma "u punoj formi", kako je i predstavljeno u ovom zborniku s više od sedam stotina aktualnih aforizama.

Tomislav Supek

 

 

Prelistaj on-line 'Zlatni rez' (PDF)

Zlatni rez

 

 

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com